Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ/ Artificial Intelligence - AI) έχει πολλές και καταλυτικές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω των εφαρμογών της σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, της εκπαίδευσης και του επιχειρείν. Αναπαράγει γνωστικές ανθρώπινες λειτουργίες, όπως η μάθηση, οι σχεδιασμοί εφαρμογών σε όλους τους τομείς ανθρώπινων δραστηριοτήτων, κ.ά. και εστιάζει στην επεξεργασία των διαθέσιμων και τον εντοπισμό των κατάλληλων πληροφοριών, ώστε να εξάγει την εκάστοτε απαιτούμενη «γνώση» από τη σύνθεση αυτών. Σε καθημερινή βάση, αλληλοεπιδρούμε με εφαρμογές της ΤΝ, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε κι αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Οι φωνητικοί βοηθοί στα κινητά τηλέφωνα, τα chatbots εξυπηρέτησης πελατών σε ιστότοπους, κ.ά. είναι μερικές απλές και καθημερινές εφαρμογές της ΤΝ. Στο μέλλον ίσως οι τηλεφωνητές και γραμματείς θα δώσουν τη θέση τους σε τέτοιου είδους συστήματα.
Κύρια χαρακτηριστικά της ΤΝ είναι ότι δεν αναπτύσσει πρωτογενές περιεχόμενο, αντιμετωπίζει καλά ορισμένα προβλήματα, για συγκεκριμένες επιχειρησιακές λειτουργίες και επιλύει προβλήματα που ορίζονται στη βάση συγκεκριμένων κανόνων. Είναι απαραίτητη η ανθρώπινη επίβλεψη και η υποβοήθηση της διαδικασίας μάθησης. Επίσης, η παραδοσιακή ΤΝ ερμηνεύει τις πληροφορίες για την αναγνώριση προτύπων και ενισχύει την προβλεπτική ικανότητα κατά τη λήψη αποφάσεων.
Στην εκπαίδευση, η ΤΝ αναδιαμορφώνει τα θεμέλια δημιουργώντας αλλαγές και προοπτικές, δημιουργώντας ένα μέλλον όπου οι μαθητές αλληλοεπιδρούν απρόσκοπτα με συστήματα αλλά ακόμη περισσότερο πραγματοποιούν αποτελεσματικές αξιολογήσεις, δημιουργούν εξατομικευμένες μαθησιακές συνθήκες, αναπτύσσουν εμπειρίες που βελτιώνουν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Οι πλατφόρμες προσαρμοστικής μάθησης χρησιμοποιούν μεθοδολογίες, τεχνικές και αλγορίθμους της ΤΝ για να αναλύουν δεδομένα μαθητών και να προσαρμόζουν την εκπαιδευτική διαδικασία με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε μαθητή και με στοχευμένη ανατροφοδότηση και πρόσθετους πόρους, δίνοντας τη δυνατότητα για κατανόηση σε θέματα που δυσκολεύουν ατομικά τον μαθητή και ακολουθώντας το δικό του ρυθμό. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εντοπίσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία των μαθητών, προσφέροντας εξατομικευμένη υποστήριξη, διασφαλίζοντας ότι κάθε μαθητής θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.
Η ΤΝ έχει επίσης τη δυνατότητα να φέρει συγκλονιστικές αλλαγές στις αξιολογήσεις.
Επειδή η ΤΝ δίνει τη δυνατότητα να αναλύονται μεγάλου όγκου δεδομένα με άμεση ανατροφοδότηση, καθιστά την αξιολόγηση πιο αποτελεσματική και επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν αποτελεσματικά την πρόοδο των επιμορφούμενων με μεγαλύτερη αμεσότητα. Επιπρόσθετα, υπόσχεται την προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων στελεχών των επιχειρήσεων, η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, μπορεί να διευθετηθεί από ένα σύστημα ΤΝ που τα επεξεργάζεται και τα αναλύει πολύ πιο γρήγορα, εύστοχα, αποτελεσματικά και αποδίδει στα στελέχη, μέσα από ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων, τη δυνατότητα για γρήγορη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και ευκολότερη παρακολούθηση της λειτουργίας της επιχείρησης.
Το OpenAI (GPT-3) μελέτησε περίπου 45 terabytes δεδομένων και πληροφοριών- δηλαδή
περίπου το ένα τέταρτο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου – με εκτιμώμενο κόστος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι πόροι στους οποίους είναι δύσκολο να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε και ειδικά μια νεοφυής εταιρεία. Σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες κάθε είδους μπορούν να εκμεταλλευτούν την ΤΝ, για παράδειγμα εταιρείες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων για τον έλεγχο και τη λειτουργία εγκαταστάσεών της οπουδήποτε στον κόσμο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα δυσάρεστες καταστάσεις και τυχόν ατυχήματα που επιβαρύνουν το προσωπικό, το περιβάλλον και την ευρύτερη οικονομία, βιομηχανίες αυτοκινήτων που επιβλέπουν τη γραμμή παραγωγής, κ.ο.κ.