Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο νόμος-πλαίσιο, «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», περιλαμβάνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που θα μεταβάλλουν ριζικά την εικόνα και τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Πανεπιστημίου.
Οι βασικότερες μεταρρυθμίσεις του υπουργείου αφορούν στην εκλογή μελών ΔΕΠ, τη θέσπιση Διοικητικού Συμβουλίου και Συμβουλίου Φοιτητών, τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, το «ελληνικό Erasmus», καθώς και την εκπόνηση Βιομηχανικών διδακτορικών.
Με τα Συμβούλια Διοίκησης, δημιουργείται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των Πανεπιστημίων, το οποίο θα ενισχύσει τη συλλογικότητα και τη διαφάνεια στον τρόπο λήψης αποφάσεων των ΑΕΙ. Παράλληλα, θα συγκροτηθεί Συμβούλιο φοιτητών, το οποίο θα εκπροσωπεί τους ίδιους στα αρμόδια διοικητικά όργανα.
Μεγάλες μεταρρυθμίσεις αναμένουμε και στην αναγνώριση τίτλων σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ, όπου καταργούνται οι διαδικασίες ισοτιμίας. Εφόσον ο Τίτλος Σπουδών περιλαμβάνεται στο «Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών», θα θεωρείται αυτόματα ακαδημαϊκά αναγνωρισμένος.
Παράλληλα, τα Προγράμματα Σπουδών εκσυγχρονίζονται, αναβαθμίζονται και γίνονται πιο ελκυστικά. Καινοτομία αποτελεί και η εκπόνηση Βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών. Τα διδακτορικά αυτά θα λειτουργήσουν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ υποψηφίων διδακτόρων, Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων. Η αξιοποίηση της Πανεπιστημιακής γνώσης και η εφαρμογή της επιστημονικής έρευνας στη Βιομηχανία, θα διευκολύνει και θα αναβαθμίσει την παραγωγική διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, δημιουργείται το «εσωτερικό Erasmus», στοχεύοντας στην ενίσχυση της κινητικότητας των φοιτητών μεταξύ ομοειδών -ή μη- προγραμμάτων σπουδών. Η δράση αυτή αποσκοπεί στη διεύρυνση του γνωστικού φάσματος των φοιτητών και ενισχύει τη διεπιστημονικότητα.
Πρωτοπορία αποτελεί και η κτήση διπλών πτυχίων με τη δημιουργία διεπιστημονικών κοινών/διπλών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, μεταξύ Πανεπιστημιακών Τμημάτων ΑΕΙ, εντός ή εκτός Ελλάδος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια η υπουργός, έχει ήδη δημιουργηθεί μια νέα συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Columbia της Αμερικής. Επομένως, ένας Έλληνας φοιτητής, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη χώρα μας, έχει τη δυνατότητα με ένα επιπλέον έτος φοίτησης στην Αμερική να αποκτήσει διπλό πτυχίο.
Η υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του ρόλου των Πανεπιστημίων στη Δια Βίου Εκπαίδευση με τη συνδρομή των ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Μέσω της υλοποίησης, από κοινού, εκπαιδευτικών Μοριοδοτούμενων Προγραμμάτων πιστοποίησης και μέσα από τη θεσμοθέτηση "micro credentials", θα δημιουργηθούν ευέλικτες και χωρίς περιορισμούς ευκαιρίες μάθησης για όλους.
Το υπουργείο, λοιπόν, ενθαρρύνοντας το "Brain gain", επιδιώκει όχι μόνο να προσφέρει κίνητρα σε νέους επιστήμονες να παραμείνουν και να σταδιοδρομήσουν στη χώρα μας, αλλά και παροτρύνει Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.
Το «Νέο Πανεπιστήμιο», αναντίρρητα, φέρνει μια νεωτεριστική πνοή στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φανερώνει τη διάθεση να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της!
Comments