Τα αποτελέσματα της Κλιματικής Αλλαγής

 Τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη μπορούν να χαρακτηριστούν, με μεγάλη ευκολία, ακραία και δεν σταματούν να μας σοκάρουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κύματα καύσωνα σε περιοχές όπως ο Καναδάς, πλημμύρες και πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη. Προς το παρόν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων συσχετίζουν την κλιματική αλλαγή με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει πιά καμία αμφιβολία ότι ο άνθρωπος με ενέργειες όπως η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία, η παραγωγή ενέργειας, η αποψίλωση δασών και η ατμοσφαιρική ρύπανση, μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας, επεμβαίνει σε δομές της φύσης με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος.

Το 2015 η Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, είχε ως βασικό στόχο να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί, με βάση τα δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας, περίπου κατά 1,2 βαθμούς.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι: Σε τι οφείλονται όλα αυτά τα τρομακτικά φαινόμενα;

Από τον 19ο αιώνα καταγράφονται, με κάθε λεπτομέρεια, δεδομένα που αφορούν τη θερμοκρασία της Γης. Οι τελευταίες τρείς δεκαετίες ήταν οι θερμότερες, με την αύξηση της θερμοκρασίας να κυμαίνεται ανάμεσα στους 1 με 1,2 βαθμούς κελσίου. Η αλλαγή της θερμοκρασίας αφορά κυρίως τη στεριά και λιγότερο την θάλασσα, η οποία έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται. Στην ήπειρο της Ευρώπης η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίζει τον 1 βαθμό, κατά μέσο όρο, ενώ στον αρκτικό Κύκλο, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 2- 4 βαθμούς ( Intergovernmental Panel of Climate Change, ΙPCC ). Παρατηρώντας αυτά τα δεδομένα και την αλλαγή των καιρικών φαινομένων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης , είναι γεγονός, και οι συνέπειες είναι ανησυχητικές.

Τα αέρια του θερμοκηπίου που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Η συγκέντρωσή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα καταγράφει αύξηση του μεγέθους του 40%. Το μεθάνιο (CH4) και το υποξείδιο του αζώτου (Ν20) έχουν αυξηθεί κατά 20%. Υπάρχουν επίσης αέρια τα οποία προέρχονται από βιομηχανική χρήση, χαρακτηριστικοί είναι οι υδροφθοράνθρακες (HFCs) των οποίων οι εκπομπές έχουν αυξηθεί διότι χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα άλλων επιβλαβών αερίων. Αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων είναι ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο να χάνουν τη ζωή τους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι επιπτώσεις από την καταστροφή των δασών είναι: η αύξηση της ημερήσιας θερμοκρασίας στην πληγείσα περιοχή, αύξηση των πιθανοτήτων πλημμυρών, η ελάττωση της υγρασίας και κατ' επέκταση η μείωση των βροχοπτώσεων άρα και μείωση των υπόγειων νερών, μείωση παραγόμενου οξυγόνου και δέσμευση λιγότερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών ουσιών, απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που είναι αποθηκευμένες στο έδαφος

Με βάση όλα τα πιθανά σενάρια, οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα επιφέρουν:

  • Άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 50 cm.
  • Λιώσιμο των πάγων σε παγωμένες περιοχές
  • Συχνά «επεισόδια» πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών βροχοπτώσεων
  • Οι κυκλώνες θα συνοδεύονται από ανέμους μεγαλύτερης έντασης και μεγαλύτερα ποσά νερού
  • Ερημοποίηση πολλών περιοχών

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα μεγάλο θέμα, εξαιτίας της οποίας πολλοί άνθρωποι θα χρειαστεί να φύγουν από τις χώρες τους και να αναζητήσουν περιοχές που θα τους επιτρέπουν να ζουν υπό φυσιολογικές συνθήκες, με βάση πάντα τα δεδομένα των καιρών.

Εν κατακλείδι η ουσία είναι όχι μόνο να γίνονται διασκέψεις που αφορούν το περιβάλλον, αλλά να τηρούνται τα μέγιστα όσων αποφάσεων κατά καιρούς συμφωνούνται.

Η φύση είναι ικανή να αποκαταστήσει μόνη της την τεράστια καταστροφή, αρκεί να πάψουμε να την επιβαρύνουμε.. Χωρίς αυτήν εμείς δεν υπάρχουμε, ενώ χωρίς εμάς η Φύση θα συνεχίσει να υπάρχει.

RoditiLito – Aspasia
Environmental Engineer
l.roditi@interaccess.gr
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή
Οι Παραστατικές Τέχνες ως εκπαιδευτικό εργαλείο

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://interaccess.gr/

Αδειοδοτημένος Φορέας Γ.Γ.Δ.Β.Μ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Αρ.Αδείας 2101371

Γ.Ε.ΜΗ. 036250416000

2023©Interaccess.All rights reserved.